Mi a homoszexualitás és vajon hogyan alakult ki?

Írta Szexvital.hu 2023-02-16 0 Hozzászólás

Annak ellenére, hogy a homoszexualitást kultúrákon és történelmi időszakokon átívelően dokumentálták – igen, már az ősemberek körében és az ókori birodalmakban egyaránt ismert volt ez a szexuális irányultság - jelentése és elfogadottsága a társadalmi kontextustól függően nagy mértékben változik. Noha a meleg, illetve LMBTQ+ közösségek ma már láthatóbbak és elfogadottabbak mint korábban, tagjaik még gyakran ki vannak téve homofób megnyilvánulásoknak.

Sok LMBTQ+ ember számára jelentős lépés, hogy felfedje szexuális irányultságát, azaz előbújjon (coming out) a család, a barátok, a külvilág ítélőszéke előtt. Éppen ezért érdemes megvizsgálni a kérdést, hogy a homofób attitűdök vajon miből táplálkoznak? Az ismeretlentől való félelemből? A saját identitási válságból?

Vagy attól félnek, hogy a homoszexualitás olyan betegség, amit el lehet kapni? (Igen, még ma is vannak ilyen tévhitek.) Úgyhogy itt az ideje egy kicsit a homoszexualitás mélyére ásni. Nézzük meg, hogy mi az és mi NEM az, betegség-e vagy sem és hogyan alakult ki.

Mi a homoszexualitás?

A homoszexualitás egyike a szexuális irányultságok fajtáinak. Homoszexuális emberként az érzelmi és szexuális érdeklődés, illetve vonzalom az ember saját neme felé irányul. Erre egyébként már maga az elnevezés is utal, hiszen a homoszexualitás a görög „homo” szóból ered, melynek jelentése ugyanaz, azonos.

Végeredményben a homoszexualitás az azonos neműek kizárólagos vagy csaknem kizárólagos erotikus preferenciájának megtapasztalását jelenti fantázia, vagy az azonos neműekkel való szexuális kapcsolaton keresztül.

Ami az elnevezéseket illeti, a meleg kifejezést gyakran használják a homoszexuális szinonimájaként; bár az esetek többségében a férfiakat illetik ezzel a jelzővel, míg a női homoszexuálisokat gyakran leszbikusnak nevezik.

Homoszexualitás egykor és ma

Az évszázadok és évezredek folyamán, illetve a különböző kultúrákban a homoszexuális viselkedést különböző módokon „kezelték”. Vagy teljesen elfogadott volt, vagy tolerálták, vagy büntették és egyenesen tiltották. Közkeletű tévhit, hogy régen nem volt ennyi meleg és a homoszexualitás a mai kor terméke, pedig mi sem áll távolabb a valóságtól.

A homoszexualitás nem volt ritka az ókori Görögországban és a Római Birodalomban, az esetek többségében teljesen elfogadott volt, ahogy egyébként a biszexualitás is. Ezzel szemben a zsidó, keresztény és muszlim kultúrák általában bűnösnek tekintettek minden homoszexuális tevékenységet.

Igaz, itt is voltak kivételek, hiszen egyes protestáns irányzatok, illetve az úgynevezett reformer rabbik teológiai és társadalmi alapon is a homoszexuálisok és kapcsolataik teljes elfogadását szorgalmazták. Azonban valószínűleg ez a fajta kulturális hagyomány nagyban hozzájárul a jelenkori homofób attitűdökhöz is.

Mi nem tartozik a homoszexualitás égisze alá?

Sajnos sokan esnek abba a tévhitbe, hogy egy-egy szexjáték kipróbálását a homoszexuális érdeklődéssel azonosítanák. Ilyen például a prosztataizgató vagy az anális játékszerek további kínálata. Férfiként például sokaknak görcsbe rándul a gyomra a gondolatra, hogy ezek közül bármit is kipróbáljon.

Pedig van egy jó/rossz hírünk: az egyik leginkább ingerlésre termett erogén zóna, azaz a prosztata a végbélnyílást követően érhető el. Akik megadták már magukat a prosztatastimulációnak, arról számolnak be, hogy ennek a diónyi szervnek az ingerlésével sokkal intenzívebb orgazmust élnek át, mint egyébként.

És ehhez az élvezethez nem kell homoszexuálisnak lenni. Heteroszexuális férfiként, akár a párod segítségével is kipróbálhatod ezeket a pikáns fogásokat, hiszen az új tapasztalatok mellett az érzelmeid még ugyanúgy a párodra irányulnak.

Ugyanígy például az, hogy heteroszexuális nőként vagy férfiként az ellenkező nem ruháit öltöd magadra, még nem tesz meleggé. Ez inkább csak azt jelenti, hogy van egy kinked, amit elfojtás helyett ideje lenne kielégítened.

Hogyan alakul ki a homoszexualitás? A tudomány sem ad egyértelmű választ!

Annak ellenére, hogy már számtalan kutatás készült a témában, a tudósok a mai napig nem jöttek rá arra, hogy mi dönt az egyének szexuális orientációjáról. A többség szerint a homoszexuális irányultságot genetikai, hormonális és környezeti hatások összetett kölcsönhatása okozza, ezért nehéz rábökni egyetlen kiváltó okra.

Rengeteg megközelítés létezik a homoszexualitás eredetét illetően, amelyek nem kifejezetten tudományos, hanem sokkal inkább kulturális vagy épp szociális szemszögből fogják meg a kérdést, de azt, hogy a társadalmi szocializáció, illetve a nevelés hatására válna valakiből homoszexuális felnőtt, szinte az összes tézis kizárja.

A legutóbbi kutatások egyébként rávilágítottak némi összefüggésre a hormonszint egyensúlyának felborulása során. Egy 8 éves kutatás szerint például a progeszteron-szint emelkedése válthatja ki férfiakból és nőkből egyaránt a homoerotikus viselkedést, míg más tanulmányok a tesztoszteron és ösztrogén mellett, a dopamin, a szterotonin-egyensúly felborulását is a kialakulások okai közé sorolják.

Ugyanakkor ezen tanulmányok is csupán a kérdés egy-egy szeletét vizsgálták, gyakran nem reprezentatív mintákon, így nem jelenthető ki pontosan, hogy a homoszexualitás a hormonok vagy épp „hibás” gének miatt alakult volna ki. Erre valószínűleg sosem lesz egyértelmű válasz.

De miért is kellene választ találni a homoszexualitás eredetére?

Fontos leszögezni, hogy a homoszexualitás és a heteroszexuálistól eltérő többi szexuális irányultság nem betegség, amit gyógyítani kell. Nem mentális zavar, amit kezelni kell. Ez csupán a megszokottól eltérő orientáció, identitás vagy épp vágy, amivel senkinek nem ártanak azok az emberek, akik ehhez a közösséghez tartoznak.

Senkit nem lehet megfertőzni vele, igen, van, akiben ez felmerül, mint félelem. Ráadásul kifejezetten a szexuális aktust tekintve, ugyanúgy, ahogy heteroszexuális kapcsolatok esetén, itt is a partnerek előrelátásán és személyes higiéniáján, preferenciáján múlik az egészség megőrzése.

Gyakorlatilag ugyanarra kell figyelni, mint egy átlagos kapcsolatban: az intim testrészek higiéniájára, a saját és közösen használt szexjátékok tisztítására, a védekezésre, valamint szükség esetén, a megfelelő síkosító használatra. Emberek vagyunk. Élvezzük a szexet, felelősen.

Véleményed