Vajon a férfiak vagy a nők lépnek könnyebben félre?

Írta Szexvital.hu 2019-05-31 0 Hozzászólás

Bármelyik nemhez is tartozol, biztos él néhány sztereotípia a fejedben ezzel kapcsolatban. Vajon tényleg a férfiak a csalfábbak? Vagy a nők is ugyanabban a cipőben járnak? Egyáltalán milyen okból lesz valaki hűtlen?

Tartalomjegyzék:

Számos statisztika elérhető a témában, viszont kérdés, hogy ezek mennyire megbízható forrásból erednek. Az emberek nem szeretik még maguknak sem elismerni, ha vétenek a normák ellen mégis, a kapcsolatok 42 százalékában történt félrelépés itthon, 12% pedig igen közel járt már hozzá… Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgokat, akkor minden 3. ember csalta meg a párját itthon. 

Ebből a férfiak aránya 41%, a nőké pedig 30%. Egy hazai felmérés során az is kiderült, hogy a férfiak 9%-a csak egyszer lépett félre, míg a nőknél ez az arány 11% lett. Az erősebb nem 18%-a vallotta azt, hogy alkalmi esetről volt szó, ugyanez a nők részéről 9% volt.

Különös, hogy a hűtlen nők 34%-a és a csalfa férfiak 56%-a állítja azt, hogy ennek ellenére a házasság jó dolog. Eléggé visszás, nem igaz? Az emberek önzéséből fakadóan egyszerre mindent akarunk: biztonságot és kiszámíthatóságot, ugyanakkor szenvedélyt és kalandot is.

A hűtlenség nyomában 

Most akkor mi a helyzet valójában? Ha élvezzük a házasságot és a stabil kapcsolatot, akkor miért van szükség a félrelépésre? Számos teória létezik a témával kapcsolatban: 

A genetika a hibás 

Ahogy az állatoknál úgy az embereknél is dolgoznak a háttérben az ösztönök, csupán annyi különbséggel, hogy az ember van olyan intelligens, hogy kordában tartsa a tetteit. Mégis, ha jobban belegondolunk a monogámia sosem ment igazán jól az emberiségnek. Hiába akarunk kapcsolatban élni, ha a szervezetünk a hűtlenség felé ösztönöz minket. 

Ide tartozik például a genetikai változatosság vágya. Pontosan ezért szexelünk több különböző emberrel, mert mindig az újat és a jobbat keressük amellett, hogy az utódainkat szeretnénk a lehető legjobban felnevelni. Mégis, a fajfenntartási ösztön azt diktálja - ami pláne a férfiakra igaz - hogy a magvaikat minél több irányba szórják szét. 

Ez a fajta szétszóródás dopamint termel, ami a folyamatos újdonság és élvhajhászat felé hajt minket. Ebből egyenesen következik a félrelépés, illetve a Coolidge-hatás, miszerint az orgazmus utáni elernyedés és lustaság egy új partnernél nincs jelen, sőt, nyitottak vagyunk egy újabb menetre, méghozzá azonnal. 

A magas tesztoszteron szinttel rendelkező embereknél, vagyis a férfiaknál gyakran kevesebb a dopaminreceptor a szervezetükben, ezért több izgalomra van szükségük a kielégültség érdekében. Egy szóval könnyebben lépnek félre, hogy teljesítsék a vágyaikat. 

De mi a helyzet a másik nemmel? A nőkben ezzel szemben vazopresszin és oxitocin hormonok vannak fölényben, amik a kötődést szorgalmazzák, ezzel pedig a hosszútávú kapcsolatot keresik elsősorban. 

Számít az otthoni minta 

A gyerek szinte mindent otthonról hoz. Ez nem újdonság számunkra, ezért bőven benne van a pakliban, hogy aki felnőtt korára hűtlen lesz, az a szülői házból hozza az alapokat. Egyrészt számít, ha a felmenőink között több volt a hűtlen, vagy ha a szüleinknél is ezt tapasztaljuk, de sokkal több minden múlik a szülőkkel való kapcsolaton. Azok, akik nem tudtak megfelelő, kiegyensúlyozott, mély viszont kialakítani a szüleivel szemben, könnyebben csalják meg a párjukat később, hiszen egészen másként gondolkoznak az emberi kötődésről. 

Az is érdekes, hogy akiket fiatal korukban, ne adj isten gyerekként szexuális bántalmazás ért, szintén kevésbé tartja tiszteletben később a monogámia határait. 

megcsalas-ferfiak-vagy-nok-lepnek-felre-1

Hűtlen típus vagy és kész? 

Természetesen sok múlik a személyiségen is. Olyan nem létezik, hogy valaki hűségesnek születik valaki pedig nem, de számos tulajdonság befolyásolhatja a későbbi beállítottságunkat. A magabiztosságnak, illetve ennek hiányának például óriási szerepe van a hűtlenség kérdésében, pláne a potentát férfiaknál. A magasabb hatalmi státuszban dolgozó emberek nehezebben élik meg a kudarcokat, ezért általában kompenzálni akarnak valamivel, de ugyanez vonatkozik a komplexusos emberekre is. 

A szexuális szorongás is gyakran eredményez félrelépést, hasonló okok miatt. A nyitott, extrovertált embereknek is nagyobb eséllyel akad valaki, aki elcsavarja a fejüket pláne, ha a partnerük inkább otthonülő típus. Neki esélye sincs megismerkednie valakivel a fotelben ülve, míg a társa éppen egy átbulizott éjszaka során találkozhat egy látszólag sokkal izgalmasabb emberrel a pultnál. 

A más értékrendű, kevésbé lelkiismeretes személyiségek, illetve akik kissé érzéketlenek is könnyebben meglépik a megcsalást, hiszen számukra kevésbé nagy a tét, amit veszíthetnek. 

Miért vagyunk hűtlenek? 

A megcsalást két nagy csoportra lehet osztani. Az első, amikor azért történik a félrelépés, hogy az véget vessen a kapcsolatnak. Ez többnyire a nőkre jellemző, oka pedig a boldogtalan kapcsolat, illetve az abból való kilépésnek a félelme. Nem nevezhető ez egy fair húzásnak, hiszen a végeredmény általában egyértelműen a szakítás, de a másik féllel semmiképpen sem korrekt eljárás. 

megcsalas-ferfiak-vagy-nok-lepnek-felre-2

A másik nagy halmaz amikor a párkapcsolatból hiányzik valami, ezt pedig az egyik fél valaki másnál igyekszik megtalálni. Ez többnyire férfiakra jellemző viselkedés, akik az őszinte beszélgetések helyett ezt az utat választják. Fontos különbség, hogy míg az elsőért nem érdemes küzdeni, addig az utóbbinál megvan a felek között a szeretet, csak valami nem stimmel a kapcsolatban. 

Miért lép félre a férfi? 

A válasz nagyon egyszerű és igen fájdalmas: mert félre akar. A megcsalás minden esetben egy személyes döntés, a férfiak nagyrésze pedig teljes mértékben tisztában van tetteivel és annak következményeivel. Megtehetné, hogy nem megy bele a játékba, nem reagál a feldobott labdákra és nem közelít a csábító harmadik fél felé, de aki egyszer elindul a lejtőn nagyon ritkán tud megálljt parancsolni magának. 

A hűtlenségben többnyire a testiség kapja a legnagyobb szerepet, a férfiak képesek érzelem nélkül szexelni és kielégülni, a legtöbb alkalommal pedig pontosan erre van szükségük. Nem lehet belőlük kiiktatni a vadászösztönt, a kalandvágyat, folyamatosan üldöznek valamit, ami új, amit meg lehet hódítani, amitől meg inkább férfiak lesznek - más kérdés, hogy ez számít férfias húzásnak vagy inkább az, ha képesek teljes értékű kapcsolatban, odaadó társként funkcionálni -. 

Miért lép félre a nő? 

Eleve óriási szakadék húzódik a férfiak és a nők közötti működésben. Amíg a férfiakat általában a kielégülés hajtja, addig a nők egészen mást várnak el egy szeretői kapcsolattól. Az idő múlásával sokan egy bútordarabnak érzik magukat, aki már nincs elismerve, csak ott van a lakásban, ismerik a látványát, használják, de a nőiességét teljesen elvesztette már… Pontosan ezt szeretnék a nők visszakapni egy viszony során. Egy olyan társra vágynak, aki mellett újra nők lehetnek, nem csak feleségek vagy anyák, vagy esetleg hisztérikus barátnők. 

A kapcsolati elnyomás során óriási károk keletkeznek a személyiségben, ami miatt a nők saját maguk szemében is elértéktelenednek. Óriási kísértés, amikor megjelenik valaki, aki ezt vissza tudná adni. Az önbecsülés visszaszerzésének sem ez a legmegfelelőbb módja, ugyanakkor működik, és a felszínen megoldásnak gondolhatjuk. 

Szóval a nők nem feltétlenül szexet keresnek a szeretőjükben - noha a legtöbb esetben kellemes velejárója a viszonynak - sokkal inkább érzelmi támogatást remélnek. 

Mire ügyelj, hogy a kapcsolatod megússza a hűtlenséget? 

Vannak klasszikus “hibák”, amiket a felek rendszeresen elkövetnek a kapcsolat során. Természetesen nincs garancia arra, hogy ha mindent ennek megfelelően csinálsz, akkor 100%, hogy nem fog csalódás érni, de jócskán csökkentheted a hűtlenség esélyét: 

Nő=anyaság

Nem véletlenül történik a legtöbb félrelépés akkor, amikor a gyerekek elérik a néhány éves kort. Ilyenkor a férfiakban tudatosul, hogy a kapcsolatuk már soha nem lesz olyan, mint régen, a nők pedig nagyon gyakran esnek abba a hibába, hogy az anyaságban teljesendek ki és nem törekednek az egyéb női szerepek betöltésére többé. 

megcsalas-ferfiak-vagy-nok-lepnek-felre-3

Kevesebb szex

Mint a kapcsolat egyik legfontosabb komponensére, a rendszeres és változatos szexuális életre nagyon oda kell figyelnie mindkét félnek! A megcsalások nagy része az intimitás hiányából fakad, ezért ne engedjétek, hogy hiány üsse fel a fejét a hálószobában! 

Egymás megfojtása

A kapcsolat akkor jó, ha kölcsönösen támogatjátok és építitek egymást. Ez nem arról szól, hogy két ember kényszeresen próbálja úgy formálni a másikat, hogy az neki a legjobb legyen. Engedd levegőhöz jutni a társadat annak érdekében, hogy minél több időt tudjatok eltölteni boldogan együtt!

Féltékenység 

Ez egy nagyon kényes téma, minden párkapcsolatban más játékszabályok uralkodnak. Amennyiben viszont nincs okod féltékenykedni ne mérgezd ezzel a kapcsolatot, mert csak ellenszenvet és további problémákat generálsz vele.

Kommunikáció hiánya 

Bármennyire is hangzik klisésen, mindennek ez az alapja: a veszekedésnek és a kibékülésnek egyaránt. Az emberek különböznek, ha nem beszélitek meg a kapcsolat sötét pontjait, akkor a megoldást is sokkal nehezebb rá megtalálni. 

Beköszöntött a hűtlenség kora? 

Gondoljunk csak bele, hogy miről szólt régen a házasság: egy félig meddig gazdasági szövetség volt, ahol két ember egymás segítségével próbálták felnevelni a közös utódaikat. De megvolt vajon a monogámia? A férfiak nem tartottak régen szeretőket? Nem volt bevett szokás az uralkodóknál, hogy a szeretőikkel együtt éltek? Miért volt megengedett a többnejűség? 

megcsalas-ferfiak-vagy-nok-lepnek-felre-4

A monogámia sosem működött 100%-osan, sokkal inkább a kultúránk miatt alakult ki. Ma elvárjuk a választottunktól, hogy legyen mindenben partner, segítsen a gyereknevelésben, legyen a legjobb barátunk, garantálja a stabilitást, de közben maradjon szenvedélyes szerető… Ehhez egy ember valóban kevés. 

Záró gondolatként meg kell említeni, hogy akik máshol keresik a boldogságot közel sem biztos, hogy a partnerükből ábrándultak ki. Ez sokkal inkább egyik tünete annak, hogy valami nincs rendben saját magukkal szemben, tehát sokkal inkább egy másik ént keresnek valaki mellett. A hosszantartó kapcsolatban könnyen beáll a fásultság, amiben kell valami, ami csak a tiéd. Ami érted van. Ami nem arról szól, hogy mindent a család többi tagjáért teszel, hanem a te kis titkod. Viszont a sekélyességre nem ez kell, hogy legyen az ellenszer! A megcsalás egy döntés, minden egyes alkalommal, ahogyan a boldogság is. Ennek alapján pedig, bármilyen nehéz is, de megtalálhatod újra az utat a párod mellett, hiszen együtt bármire képesek vagytok.  

Neked mi a tapasztalatod a megcsalással kapcsolatban? A férfiak vagy a nők lépnek félre könyebben? Te meg tudnál bocsájtani a párodnak? Írd meg a hosszászólásban a véleményed!

Véleményed