Férfi meddőség – nem olyan ritka, mint hinnéd!

Írta Szexvital.hu 2018-11-13 0 Hozzászólás

Amikor egy párnál nem jön a várva várt kisbaba, előbb-utóbb elkezdenek azon gondolkodni, hogy talán valami gond van. És jellemzően ezt a gondot a pár női tagjánál sejtik. Igazából ez valamilyen szinten logikus, ugyanis a női testben megy végbe a folyamat nagyobb része, ezernyi dolog játszik közre a teherbeesésben, éppen ezért joggal gondolhatjuk, hogy jó eséllyel itt lehet, ami nem stimmel.

A statisztikák szerint ugyanakkor ez egy téves következtetés: a meddő pároknál pontosan ugyanannyi esetben „felelős” a férfi a problémáért, mint a nő. Egészen pontosan az esetek 40 százalékában van probléma a potenciális apukánál, és ugyanennyi, tehát szintén 40 százalékban a nőnél. 20 százalékban pedig mindkét félnél találnak eltérést. 

Valljuk be, a férfiak részéről olykor a büszkeség, az egó is belejátszik, hogy azt gondolják, biztos nem az ő szerkezetük nem működik rendesen. Mert mégis hogy néz már az ki, hogy az ő spermájuk nem megfelelő? Ez azonban az a helyzet, ahol a büszkeséget igenis félre kell tenni a cél érdekében. Teljesen mindegy, kinél van probléma, hiszen nem tehet róla, és egyébként sem ez a lényeg, hanem a megoldás megtalálása.

Mikor beszélhetünk meddőségről?

Ahhoz, hogy tudd, mikor kellene orvoshoz fordulnotok, először azt kell tisztába tenni, hogy mikor beszélünk meddőségről. Kamaszkorunkból legtöbbünknek az rémlik, hogy elég egyszer óvatlanul védekezni, és máris terhes lehet az ember lánya. Valójában azonban ez azért ennyire nem egyszerű, csak rá kell venni valamivel a fiatalokat, hogy vegyék komolyan a védekezést.

Az igazság az, hogy 1 éven belül még teljesen normálisnak tekinthető, ha nem jön a baba, ugyanis egy ciklusban 20-30 százalék esély van, ha minden klappol. Vagyis simán lehet, hogy eltelik egy év eredménytelenül, és megsincs senkinek semmi baja. Éppen ezért az orvos felkeresését az 1 év lejárta után szokták javasolni.

ferfi-meddoseg

Spermavizsgálat – gyorsan kiderül minden

A sikertelenül próbálkozó párok esetében az szokott lenni a javaslat, hogy ha orvoshoz fordulnak, és kivizsgálásra kerül sor, először a férfi vizsgálatát végezzék el. Ennek igen egyszerű oka van: ez gyors és könnyű, csak egy spermamintát kell leadni egy elemzésre. Sajnos a nők kivizsgálása ennél sokrétűbb, bonyolultabb, több időt vesz igénybe, és néhány eljárás kellemetlen, akár fájdalmas is. 

Ezért szokták mondani, hogy mielőtt a leendő anyukát kitennék ennek, apuka spermáját célszerű megvizsgálni, hátha ott a gond, és akkor a nőt nem kell fölöslegesen vizsgálni.

De mit is néznek egy spermavizsgálat során?

  • Mekkora mennyiségű spermium van az egész mintában?
  • Mennyi spermium van egy milliliter ondóban? 
  • A mintában lévő spermiumok mennyire mozgékonyak? 
  • A mintában lévő spermiumok mekkora része élő? 
  • Milyen a spermiumok alakja, mennyire szabályos?
  • Milyen a sperma kémhatása? 
  • Mennyi fehérvérsejt van jelen a mintában?

Ezek az adatok sokat elárulnak arról, hogy mennyire termékeny az adott férfi. Megvannak a referenciatartományok természetesen, amelyek alapján andrológus szakorvos tudja meghatározni, hogy a férfi spermaképe megfelelő-e, vagy van min javítani. Nem szabad kétségbeesni, ha valami problémát találnak, ugyanis ma már nagyon sok gond könnyen orvosolható. 

Mi a teendő, ha tényleg hiba van a gépezetben?

Ahogy említettem, az orvos pontosan meg fogja mondani, hogyan javítható a helyzet. Amit azért tehetsz, hogy megelőzd a férfi meddőség problémáját, az az, hogy egészségesen élsz. Kerülöd a dohányzást, alkoholt, odafigyelsz az egészségedre, változatosan, vitamindúsan táplálkozol. Ha épp próbálkoztok, kerüld a jakuzzit, a forró kádfürdőzést, mert ezek ölik a spermiumokat.

Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor hiába figyelsz oda, mégis probléma adódik. Ezeket is lehet azért kezelni például gyógyszerrel, vagy esetleg műtéti eljárással, amennyiben olyan természetű a probléma. A lényeg, hogy jó eséllyel van segítség, és nem kell rögtön elásni magadat, ha nem tökéletes a spermaképed.

 

Véleményed