Behálózás és becserkészés: a grooming veszélyei gyerekekre (és felnőttekre)

Írta Szexvital.hu 2021-08-18 0 Hozzászólás

A kéretlenül kapott dick pic minden felnőtt nőt (és férfit) sokkol, hát még az erre felkészületlen gyerekeket. Ma már ők vannak a legnagyobb veszélyben az interneten, hiszen a szexuális visszaélésre és zaklatásra hajlamos elkövetők szívesen élnek a grooming, azaz a behálózás eszközeivel. Azonban nem a digitális eszközöktől vagy az internettől való eltiltás a legjobb megoldás: inkább tudj meg minél többet a groomingról, hogy idejében felismerhesd a jeleket. A környezetedben lévő gyerekek és saját magad védelmében egyaránt.

Az internet és az okoseszközök elterjedése előtt egyszerűbb volt az ismerkedési képlet, nemcsak a felnőttek, de a fiatalok, gyerekek világában is. A közösségi élet színterei, az iskola, az egyetem, a táborok, a sportegyesületek vagy a diszkó volt az, ahol személyesen vagy némi baráti közvetítés útján rátaláltak az első, második, harmadik vagy épp sokadik igazira.

Nem volt ez másként a felnőttek esetében sem, az 1980-as évek vége és az 1990-es évek elején még főleg személyesen ismerkedtünk egymással, nem pedig az internet biztosította viszonylagos anonimitás mögé bújva. Azóta természetesen eltelt néhány évtized, haladtunk korral, az internet, a közösségi oldalak és a digitalizáció pedig behálózta a világunkat. És bizonyos szempontból kihúzta a lábunk alól a talajt.

 

 

A behálózás gyomorforgató művészete: a grooming

A grooming olyan szexuális zaklatással, illetve visszaéléssel felérő bántalmazás típus, aminek főleg a gyerekek esnek áldozatul.[1] Amennyiben a felnőtt lakosságra is kiterjesztjük a fogalmat, a nők tekinthetők a veszélyeztetettebb csoportnak. Ez természetesen nem zárja ki a férfi áldozatokat sem, viszont arányait tekintve nagyobb eséllyel válnak nők áldozatokká.

De mi is ez a grooming, azaz a behálózás vagy épp becserkészés? Ez azt a folyamatot takarja, amikor egy felnőtt ártalmatlannak tűnő beszélgetésekkel, kedves ismerkedésnek álcázva próbálja meg behálózni a gyerekeket. Mégpedig azért, hogy amikor már a markában tartja az áldozatot, szexuálisan visszaélhessen a helyzettel.

Fontos leszögeznünk, hogy a behálózás is a bántalmazás egyik formája, mivel a grooming során nemcsak mentálisan, de akár fizikailag is sérülhet az áldozat[2]. A becserkészésnek különböző stációi vannak – erre később még visszatérünk – és attól függően, hogy épp melyikben van a „kapcsolat”, előfordulhat verbális és fizikai abúzus is. A zaklatás történhet személyesen, de az online térben is, vagy akár mindkét formában.

A grooming során a felnőtt akár még az életkoráról és a teljes személyazonosságáról is hazudhat, igyekszik minél többször a szexualitás irányába terelni a beszélgetést. Emiatt kaphat a gyerek – vagy a felnőtt áldozat – kéretlen képet vagy akár videót a nemi szervekről, míg az áldozatot szintén erre kéri.

Vagy arra, hogy ő készíthessen róla szexuális jellegű tartalmakat, akár online, webkamerán keresztül, vagy személyesen. Ha pedig a kezébe került egy-egy ilyen felvétel, az később már zsarolási alapot jelenthet egy – újabb – személyes találkozóhoz, vagy további erotikus képek, videók kikényszerítéséhez. Igazi ördögi kör kezdődik az áldozatok számára, ahonnan nagyon nehéz a kiszállás.

A grooming 5 állomása

Ahogy minden bántalmazó kapcsolat, úgy a grooming dinamikája is adott, 5 meghatározó állomása van[3] és változó, hogy milyen gyorsan, vagy milyen lassan valósul meg. Személyes becserkészés esetén például hónapokat, de akár éveket is igénybe vehet a folyamat, amíg a bántalmazó annyira elnyeri az áldozat bizalmát, hogy megtörténjen a szexuális bántalmazás. Online grooming esetében viszont akár néhány óra alatt is megtörténhet a baj.

Ami további nehezítő tényező, hogy az elkövető nem tipizálható: lehet bármilyen nemű, nemzetiségű, életkorú, szexuális identitású. Elkövetővé válhat idegen és ismerős egyaránt. Személyes becserkészésnél inkább az ismerősök, online behálózásnál pedig inkább az idegenek vannak többségben.

  1. lépés: a célpont kiválasztása

A bántalmazó már rögtön az első lépésnél tipikus bántalmazó magatartást tanúsít: olyan sebezhető áldozatot keres, akinek nincs túl kiterjedt szociális kapcsolata, láthatóan magányos és bizonyos szempontból sebezhető. Például hátrányos helyzetű fiatal, vagy gyermekotthonban nevelkedik.

Online ismerkedés esetén pedig az sem ritka, ha a bántalmazó fél egyenesen kamasznak adja ki magát, hogy a gyerekek bizalmába férkőzhessen. Amennyiben ragaszkodnak a korukhoz, ők lesznek a segítők, megmentők, mentorok, akihez a gyerek bármilyen problémájával fordulhat tanácsért. Akár szerelmi vagy szexszel kapcsolatos ügyekben is.

  1. lépés: az ismerkedés

Ebben a stációban szintén elválik egymástól a személyes és az online bántalmazás. Előbbi esetben a felnőtt keresi az utat a kiszemelt áldozat baráti körébe – ha még nem a tagja esetleg –, hiszen ismerősök ajánlása, „jóváhagyása” által könnyebben elnyerhetik az áldozat bizalmát és lecsaphat az olyan alkalmakra, amikor egyedül maradhat vele.

Online grooming esetében már nem ennyire körülményes és hosszadalmas a folyamat, hiszen a Messenger, a TikTok, a SnapChat, az Instagram vagy más chatszobák és közösségi hálózatok csevegőfelületei remek terepet kínálnak az ismerkedéshez.

Ráadásul itt olyan álprofilokat hozhatnak létre, amivel könnyedén korabelinek adhatják ki magukat, illetve a megfelelő titkosításokkal még a profiljuk és a személyazonosságuk is visszakövethetetlenné válik. Így gyakorlatilag néhány kattintás segítségével teljes anonimitást nyernek és máris kezdődhet a kapcsolatfelvétel.

 

 

  1. lépés: a bizalom elnyerése

Ebben a fázisban a bántalmazó arra törekszik, hogy minél inkább elnyerje az áldozat bizalmát. Ennek érdekében személyes találkozásaik vagy online beszélgetéseik során felveszi a barát és a mentor szerepét, olyan személynek mutatkozik, aki mindig az áldozatnak ad igazat.

Emellett arra biztatja, hogy minél több problémáját ossza meg vele, hiszen azt akarja elhitetni az áldozattal, hogy ő az egyetlen személy az életében, aki teljes mértékben megérti és meg is hallgatja őt. Sajnos hatásos eszköz az is, hogy felnőttként kezeli az áldozatot, akinek komolyan veszi minden szavát és az érettségére vonatkozó dicséretekkel halmozza el.

Ami egy szeretet-, illetve figyelemhiányban szenvedő gyerek – vagy felnőtt – esetében kiváltságnak tűnik. Az áldozat problémáit hallgatva pedig akár még a segítségét, egy-egy szívességet is felajánlhat a bántalmazó fél, ezzel is a lekötelezettjévé téve, függő helyzetbe hozva az áldozatot.

  1. lépés: az elszigetelés, mint erőpróba

A bántalmazó az ismerkedés a bizalomszerzés fázisában a lehető legtöbb információt igyekezett kicsalni az áldozattól. Gyerekek esetében például fontos kérdés, hogy milyen mértékben követik nyomon a szülők csemetéjük digitális lábnyomát; milyen gyakran és mennyi időre engedik el a barátaival programokra; mi az, amiről a kisebb-nagyobb kamaszok beszámolnak a szüleiknek; kikkel vannak barátságban stb.

Amint a bántalmazó úgy érzi, hogy már elegendő információ áll a rendelkezésére és az áldozata bizalmát is elnyerte, eljön a kontroll gyakorlásának ideje. Megpróbálja tönkre tenni a gyermek és a családja, illetve a barátai közötti jó viszonyt, aláássa a közöttük lévő bizalmat. Egyszersmind apróbb ajándékokon keresztül érzelmi függésbe hozza az áldozatokat, ráadásul ezek tesztnek is kiválóak.

Ebben a fázisban a bántalmazó rákérdezhet például arra, hogy elárulta-e valakinek a gyerek a vele folytatott beszélgetéseket, a szívességeket, vagy az esetleg átadott / elküldött ajándékokat vagy inkább titokban tartja őket? Amennyiben a válasz igen, úgy újabb szintre emelheti a bántalmazást, hiszen nem kell tartania attól, hogy elárulják.

  1. lépés: a szexuális bántalmazás

Ez a legvégső fokozat. Ebben a stációban a bántalmazó fél már tudja, hogy olyan szintű bizalmat épített ki, amikor egyre intimebb kéréseket fogalmazhat meg anélkül, hogy a lebukástól kelljen tartania.

Mind a személyes, mind az online szexuális bántalmazás és visszaélés során kérhet – és küldhet – szexuális tartalmú fotókat és videókat. Küldhet például dick picket, amiért cserébe fehérneműs fotókat, majd meztelen képeket kér cserébe. De ugyanúgy porondon van az online önkielégítés, a szexvideó, vagy akár a fizikai szexuális bántalmazás is.

Figyeljünk oda a jelekre és az áldozatokra

A megelőzés, illetve, ha megtörtént a baj, akkor az áldozatok érdekében rendkívül fontos, hogy ismerjük a jeleket. Ha van olyan gyerek a környezetedben, aki sokat lóg az interneten, vagy bővült a baráti köre, mégis magába fordult, az már intő jel. Ha egyre több a konfliktusa, egyre bizalmatlanabb a körülötte lévőkkel, újabb piros zászló. Amennyiben furcsának tűnő kérdéseket tesz fel a szexualitással kapcsolatban, érdemes rákérdezni, hogy mi áll a hirtelen érdeklődés hátterében. Az odafigyelés sosem volt még olyan fontos, mint manapság.

Amennyiben megtörtént a baj, tudatosítani kell az áldozatban, hogy nem ő a hibás. Enyhíteni kell a bűntudatot és a zavaradottságukat, valamint meg kell tenni a szükséges jogi lépéseket.

Emellett pedig meg kell adni neki mindazt a mentális és fizikai segítséget, ami a trauma feldolgozásához szükséges.


[1] scarleteen.com; Josie Gleave: This Guide to Sexual Grooming Can Protect You and Your Friends from Online Abusers - https://www.scarleteen.com/article/abuse_and_assault/this_guide_to_sexual_grooming_can_protect_you_and_your_friends_from_online

[3] internetsafeeducation.com; The 5 stages of online grooming – radicalising children - https://internetsafeeducation.com/blog/the-5-stages-of-online-grooming-radicalising-children/

Véleményed