Amit a titokzatos férfi ciklusról tudnod érdemes

Írta Szexvital.hu 2022-01-10 1 Hozzászólás

Bár sokan a nőket tartják a gyengébb nemnek, azért a férfiakra sem lehet panasz. Már ami a hormonszinthez kapcsolódó hangulatingadozásokat, illetve a többi tünetet illeti. Ha nem tudtad volna idáig, eláruljuk a titkot: több kutató azon az állásponton van, hogy nemcsak női, hanem férfi ciklus is létezik. Amennyiben kíváncsi vagy arra, hogy mi a férfi ciklus és milyen tünetei vannak, hogyan hat a szervezetre és a párkapcsolatra, azt javasoljuk, hogy olvass tovább.

Ma már tudjuk, hogy a férfiak szervezetében ugyanúgy lejátszódnak bizonyos hormonális folyamatok és változások, ahogy a nőkében. Igaz, férfiként nem kell erre egy egész hónapot várni, naponta megtapasztalhatók a hatásai. Máris mutatjuk, hogyan.

 

 

A tesztoszteron az oka – majdnem – mindennek

Egy valamit előre leszögeznénk: a férfi ciklus egyelőre sokkal kevésbé kutatott téma, mint a női periódus, éppen ezért még a tudósok között is megoszlanak a vélemények arról, hogy a férfiakat érintő hormonális változásokat illethetjük-e a férfi ciklus jelzővel. Mindenesetre annyit már biztosan tudunk, hogy a férfiakban körülbelül 10-szer több tesztoszteron van, mint a nőkben, ezért a hormonciklus általában arról szól, hogy a tesztoszteron mennyiségének csökkenése vagy növekedése hogyan fejti ki a hatását.

A férfiak tesztoszteronszintje általában reggel tetőzik – talán a cirkadián ritmussal összhangban –, majd a nap folyamán egyre csökken, bár az aktív testmozgás átmeneti kiugrásokat okozhat az eredményekben.

Hogy hogyan hat ez a gyakorlatban? Máris mutatjuk!

  1. Reggel és délelőtt: ilyenkor a legmagasabb a tesztoszteronszint

A magas tesztoszteronszint energikusabbá, beszédesebbé, agresszívebbé, koncentráltabbá, versenyképesebbé, függetlenebbé, impulzívabbá és magabiztosabbá teszi a férfiak többségét. Ezekben a tesztoszterontól fűtött csúcsidőszakokban könnyebb felkapják a vizet azon, ha például beverik a lábujjukat az ágy sarkába és nagyobb valószínűséggel mondanak nemet egy szívességre vagy kérésre. A férfiasság reggelente a csúcson van.

A tesztoszterondús reggelek a legjobb alkalmak arra, hogy összeszereljenek egy barkácsasztalt, részt vegyenek egy versenyen, egyedül dolgozzanak egy projekten, megtervezzék a legjobb útvonalat. És persze arra is, hogy élvezzék a szenvedélyes szexet, ha már úgyis áll a cerka... Ezeken a tettrekész reggeleken nyitottabbak a szexjátékokra is, legyen szó akár egy dildóról, okos vibrotojásról vagy a paskolásról.

  1. Délután: a tesztoszteron ciklus közepe

A férfiak délután már kicsit megengedőbb, „lágyabb”, mint a reggeli énje. Ennek eredményeként általában lendületesek és koncentráltak. Nyitottabbak a másokkal való együttműködésre, nem ragaszkodnak az önálló munkához.

A délutáni időszak a legjobb alkalom arra, hogy egy csapat tagjaként dolgozzanak, ügyfelekkel és kollégákkal foglalkozzanak, ötleteljenek, vagy romantikus randevúra vigyék el a kedvesüket. Ilyenkor ráadásul a kreativitásnak sem állnak ellen, így akár egy ráérősebb piknik vagy hosszabb szeretkezés is befigyelhet, talán egy kis masszázs vagy huncut társasjáték kíséretében.

  1. Este: a tesztoszteronszint a mélyponton van

Amikor a férfiak tesztoszteronszintje eléri a mélypontot, passzívabbak és visszafogottabbak lesznek. Fáradtnak érezhetik magukat és ezen a ponton éri el a libidójuk is a mélypontot. Szerencsére egyes férfiak számára ez a mélypont még nem annyira mély, hogy ne legyenek képesek élvezni a szenvedélyes szexet.

Ezzel szemben a kevésbé szerencsések túl fáradtnak érezhetik magukat az intimitáshoz, vagy nehezen tudják fenntartani az erekciót. Persze ezen ma már a különböző potencianövelő készítményekkel lehet változtatni és a tabletta mellett, akár az erekciókrém is bevethető.

 

 

Mi a helyzet az IMS-sel?

Az IMS gyakorlatilag a PMS, vagyis a premenstruációs szindróma férfi megfelelője: az irritábilis férfi szindróma. Mivel a férfiak tesztoszteronszintje különböző tényezőknek köszönhetően hajlamos a változásra, a hormonok eltolódnak és ingadoznak. Ezt a hormonhintát azonban ahogy a nők, úgy a férfiak sem ússzák meg tünetek nélkül.

Az IMS tünetei bizonyos mértékig hasonlítanak is a PMS tüneteihez és olyan közel állnak a „férfi ciklus” megnevezéshez, mint semmi más. A tesztoszteron hihetetlenül fontos szerepet játszik a férfiak fizikai és mentális jóllétében és a szervezet folyamatosan dolgozik ennek szabályozásán. Ha például túl alacsony lesz a tesztoszteronszint, akkor a csökkent libidó, depresszió és viselkedészavar, hangulatingadozás is bekerül a képbe.

A hormonszintet befolyásoló tényezők a következők:

  • életkor (a férfiak tesztoszteronszintje már 30 éves kortól csökkenni kezd)
  • feszültség
  • változások az étrendben vagy a testsúlyban
  • betegség
  • alváshiány
  • táplálkozási zavarok

Amennyiben a fenti tényezők közül egy vagy több rád is jellemző, nagyobb eséllyel tapasztalod majd meg az IMS kellemetlen hatásait. Ez lehet fáradtság, zavartság, depresszió, harag, kevés önbizalom, alacsony libidó, szorongás és túlérzékenység is.

Hogyan tehetsz a tesztoszteronszint-ingadozás és az IMS tünetei ellen?

Gyakran mondják, hogy az egészséges életmód a kulcs mindenhez, ez a hormonokra is érvényes. Sokat lehet tenni az egyensúly kialakításáért azzal, ha odafigyelsz arra, hogy elég vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst és rostot tartalmazzon az étel, amit elfogyasztasz.

Ugyanígy ajánlott kerülni a túl sok feldolgozott élelmiszert, valamint az olyan káros szenvedélyeket, mint a dohányzás és a nagy mértékű alkoholfogyasztás. Emellett, ahogy fentebb is olvashattad, a testmozgás és az edzés kifejezetten jó időszakos hatással van a tesztoszteronszintre – no meg, az állóképességre.

Ami még rendkívül fontos, az a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, valamint pihenés. Éjszaka kulcsfontosságú regeneráló folyamatok zajlanak le a szervezetben, amiből a hormontermelés felelősei is kiveszik a részüket. Felnőttként legalább 7-8 óra alvásra van szükséged, amiből ajánlott minél többet az éjfél előtti, legpihentetőbbnek számító órákban elkövetni.

Amennyiben ezen a téren is odafigyelsz magadra, nemcsak fittebb, de kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb is leszel.

Ennek pedig a párkapcsolatodra is remek hatása lesz, hiszen amellett, hogy az IMS során tapasztalható frusztrációból, feszültségből, dühből és bizonytalanságból jóval kevesebbre számíthatsz, visszatér a kapcsolatodba a kezdeményezőkészség, az intimitás és a szenvedély is.

1 Hozzászólás

dorian:
2022-01-15, 00:02:18
Válasz

ez olyan, mint a narancsbőr. amíg nem kellett eladni a kozmetikai krémeket, addig nem is létezett. de mindig jó újat tanulni. majd erre hivatkozom, ha fáj a fejem

Véleményed