A szexfüggőség fogságában – számoljunk le a sztereotípiákkal!

Írta Szexvital.hu 2019-10-31 1 Hozzászólás

A közvélekedéssel ellentétben, a szexfüggőség nem egy kiapadhatatlan gyönyörforrás: könnyen beletörhet a ceruzád! Mert egy idő után már a kóros vágy veszi át az életed fölött az irányítást, és hiába tudod, hogy baj van, egyetlen menetre sem fogsz tudni nemet mondani! Ez pedig baj, nagy baj! Máris elmondjuk, hogy miért…

Bár a köztudatban a szexfüggőség fancy dolognak tűnhet, és a vagányság, a bevállalós stílus iskolapéldája lehet, ennek a kényszeres viselkedésnek is megvan a maga hátulütője. Hiszen nem elég, hogy gyakorlatilag minden emberi kapcsolatodban gátolni fog a gátlástalannak mondható viselkedésed, de a bűntudat is a mindennapjaid szerves része lesz.

Pusztán a játék kedvéért gondolkozz el azon, hogy mit éreznél akkor, ha szexfüggőként egy kósza numera miatt képes lennél kihagyni az édesanyád temetését, a legjobb barátod esküvőjét, a gyermeked születését, vagy épp azt a roppant fontos tárgyalást sikerülne elpuskáznod, amiért hosszú-hosszú hónapokon keresztül dolgoztál.

Aztán ott van még az a bizonyos tükör is, amibe egyre nehezebb lesz belenézned: mert a függőséged csillapításáért, az újabb és újabb aktusok hajszolásáért mindenedet pénzzé teszed, hogy végső soron prostituáltakkal elégíthesd ki az igényeidet, vagy épp fordítva… Te prostituálod magad!

Tartalomjegyzék:

Na de mi is az a szexfüggőség?
A szexfüggőség több, másabb, mint „egyszerű” megcsalás
Ezekre figyelj, ha a szexfüggőség jeleit keresed
De a szex élvezete még nem függőség
Gyógyítható-e a szexfüggőség?

Na de mi is az a szexfüggőség?

Orvosi szempontból nézve egyelőre még nem beszélhetünk egységesen kialakult és elfogadott álláspontról az egészségügyi szektorban – már ami a szexfüggőséget illeti. A Healthline.com-on megjelent tanulmány[1] szerint ugyanis, a mentális rendellenességeket felsoroló és meghatározó DSM 5-ben (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) még nem kapott önálló kórképet.

Ugyanakkor arról már a DSM 5 is említést teszt, hogy az egyéb nemi diszfunkciók kategóriájában bőven jut hely a szexfüggőségnek is, mivel a viselkedési addikciók csoportjába tartozik. Ezen kívül egy másik titokzatos rövidítés, egész pontosan az ICD-10 kritériumok alapján is diagnosztizálhatóvá vált. (Az ICD-10 egyébként a Betegségek Nemzetközi Osztályozása, magyarul BNO-ként kereshetsz rá.)

Ezen meghatározások alapján mondhatjuk, hogy a szexfüggőség egy addiktív viselkedészavar, amit kényszeres viselkedés, függőség és csillapíthatatlan nemi vágy jellemez. Ez az állapot, amikor a szex teljes mértékben átveszi az uralmat az életed fölött, kontrollálhatatlanná válik a vágy, és a következményekre való tekintet nélkül, mindent megteszel a csillapítása érdekében.

A szexfüggőség több, másabb, mint „egyszerű” megcsalás

Hiszen amíg a megcsalás során tudatosan döntesz úgy, hogy a partnereden kívül mással is nemi kapcsolatot létesítesz, és tisztában vagy az ezzel járó kockázatokkal, valamint a lehetséges következményekkel, addig a szexfüggőség esetében a betegség mozgatórugójaként jelenlévő kényszer vesz rá a folyamatos szexre.

Éppen ez a kényszeres viselkedés az oka annak, hogy ha valamiért nincs meg az elvárt napi mennyiség, vagy nem az igényeidnek megfelelő a kielégülés (ami takarhat adott esetben egy meghatározott fantázia szerinti együttlétet, vagy egy bizonyos szexuális segédeszközhöz való ragaszkodást), akkor dühroham, idegesség és kétségbeesés fogja meghatározni a napodat – többek között.

Egyébként, ha a betegség pszichológiai hátterére is vetünk egy kósza pillantást, akkor azt láthatjuk, hogy a szexfüggőség a többi függőséghez – például alkohol, drog vagy szerencsejáték – hasonlóan, valamilyen mentális zavar kísérő tünete is lehet. Ilyen lehet mondjuk a kényszerbetegség, és a pszichopátia is.

Előbbi a kényszeres viselkedés kapcsán egyértelműen logikus feltételezésnek tűnik, míg az utóbbira, a pszichopátiára az érzelmi kötődési képtelenség utal. Ez általában akkor alakul ki, ha a korai gyermekévek során sérül az anya-gyermek közötti kötődés, és eltávolodnak egymástól, mivel – a gyermek részéről legalábbis – elveszik a biztonságérzet.

Ebben az esetben akár már kamaszként is megmutatkozhatnak a szexfüggőség jelei a túl sok maszturbációval, illetve a gyakori partnercserével, hiszen a kamasz egyrészt feszültséglevezetésként használhatja a szexet, másrészt pedig a hiányzó érzelmi kötődést próbálhatja meg pótolni vele. Felnőttkorban pedig mindez a tetőfokára hág, és igazán komoly helyzetben még a nárcisztikus pszichopátia, valamint a borderline személyiségzavar kísérője is lehet.

Ezekre figyelj, ha a szexfüggőség jeleit keresed

Ahogy említettük, a szexfüggőség egyelőre önálló kórképként nem szerepel a DSM 5-ben, így a szakemberek között is nagy a vita arra vonatkozóan, hogy milyen tüneteket érdemes és lehet a szexfüggőséghez társítani.

Mindenesetre a szexfüggőség észrevehető tünetei közé ezeket sorolják:

 • krónikus, rögeszmés szexhez kapcsolódó gondolatok és fantáziák,
 • kényszeres szexuális kapcsolatok, akár idegenekkel is,
 • a viselkedés elfedését palástoló hazugságok,
 • szex mindenáron – akkor is, ha zavarja a mindennapi életet, a munkahelyi teljesítményt, a családi-baráti kapcsolatokat, a párkapcsolatot,
 • képtelen kontrollálni vagy ellenőrizni a viselkedést,
 • a szexuális viselkedésével veszélyt jelenthet magára, vagy másokra,
 • bűnbánat, bűntudat a szex után,
 • szégyenérzet,
 • egyre több szexre lesz szükség a vágyak kielégítéséhez, ami még több aktusba hajszolja a beteget,
 • szexszel próbálja megoldani a problémákat is,
 • a következmények, például a nemi betegségek, a partner igényei vagy a párkapcsolat kudarcba fulladásának teljes figyelmen kívül hagyása.

De a szex élvezete még nem függőség

Itt azonban fontos megjegyezni néhány dolgot: önmagában a szex élvezete, az időnként becsúszó egyéjszakás kalandok, a különböző fétisek vagy épp a szexuális fantáziák megélése még nem azonos a szexfüggőséggel. A szex egészséges emberi tevékenység, és az a normális, ha élvezzük azt.

A probléma akkor kezdődik, ha a beteg viselkedése kényszeressé válik, és a függőség jeleit kezdi mutatni, elveszti a kontrollt a szexuális vágya fölött, és kényszeres aktushalmozóvá lép elő. Ez előbb-utóbb elidegeníti őt a családjától, a barátaitól, a párkapcsolata felbomlásához és a karrierje megfenekléséhez vezethet.

Emellett még az is előfordulhat, hogy valamilyen nemi betegséget is összeszedhet a szexfüggő, ha már olyan súlyos az állapota, hogy az alapvető védekezésről is megfeledkezik. Ráadásul a túl sok szexben sem fog sok örömöt találni, mert idővel egyre több szexre lesz szüksége a pillanatnyi kielégüléshez, ami kiégéshez, kiüresedéshez vezethet. Pont a gyönyörre való képességtől fosztja meg a beteg magát.

Gyógyítható-e a szexfüggőség?

Mivel a betegség megítélése elég ellentmondásos, ezért nem is igazán alakult ki egységes kezelési módszer. Hazai viszonylatban annyi elmondható, hogy főként a pszichoterápiát, a kognitív viselkedésterápiát és a gyógyszeres kezeléseket alkalmazzák. Ez utóbbi általában antidepresszánsok, illetve szorongásoldók szedését jelenti, amivel azért nem árt óvatosan bánni.

A leggyakrabban egyébként a gyógyszeres terápia és a pszichoterápia kombinációját alkalmazzák az orvosok. Mindazonáltal, ahogy az alkohol- és drogfüggőségről is elmondható, a szexfüggők is csak tünetmentessé válnak, meggyógyulni nem fognak. Ráadásul a függő személyiség miatt akár másfajta függőségek is kialakulhatnak, előfordulhat, hogy az alkohol vagy a drog, esetleg a szerencsejáték felé fordulnak.

 

Szerencsére szexfüggőség csupán a lakosság 5-6%-át érinti, úgyhogy te jó eséllyel nem tartozol bele ebbe a körbe. Éppen ezért ne fogd vissza magad az ágyban, bátran használjatok szexuális segédeszközöket, például kényeztető párvibrátort vagy csiklóizgatóval ellátott péniszgyűrűt a szexuális életetek megfűszerezésére. És persze a biztonságról se feledkezzetek meg…

 

[1] Healthline.com; Sex addiction - https://www.healthline.com/health/addiction/sex

1 Hozzászólás

Magyar Béla:
2019-12-15, 16:06:31
Válasz

Érdekel a téma, és ez az írás is érdekelt volna, de csak odáig jutottam, hogy "A szexfüggőség több, másabb, mint „egyszerű” megcsalás", és arra gondoltam, ha valaki ennyire igénytelen, kulturálatlan, hogy a magyar nyelv szabályait ennyire semmibe veszi, akkor vajon mennyire lehet igényes, professzionális a saját szakmájában... Vagy a szakma az "másabb", esetleg "legmásabb"? Brrr

Véleményed