A soha véget nem érő vita: monogámia vs. poligámia – vagy mindkettő?

Írta Szexvital.hu 2021-10-14 0 Hozzászólás

Egy valami biztosnak tűnik: rengeteg embernek vannak különféle elképzelései arról, mégis milyen az ideális párkapcsolat. A tábor leginkább két részre szakad: azokra, akik a monogámiát és azokra, akik a poligámiát pártolják. Te melyikbe tartozol? De várj – mielőtt válaszolnál, ismerd meg jobban ezt a két kapcsolati formát. Tudd meg, mi a különbség közöttük és milyen egy poliamor kapcsolat. Ismerős fogalmak, amikre választ kapsz.

Mostanában egyre másra halljuk az ítéletet: a monogámia és a házasság intézménye megbukott, hiszen a párkapcsolatok – házasságok legalább fele szakítással, válással végződik. Nem egy esetben pedig a megcsalás van megjelölve a kenyértörés okaként.

Éppen ezért kell feltennünk azt a kérdés, hogy milyen típusú kapcsolatra vagyunk tervezve? Valóban reális elvárás az, hogy évtizedeken át egy emberrel osszuk meg az ágyunkat és az életünket?

 

 

Mindenki magából indul ki: az önismeret az alapja mindennek

Egy kapcsolat elején hajlamosak vagyunk rózsaszín ködön át látni mindent. Ebben az időszakban még a szex és a másik teste is izgalmas, észvesztő kihívást, no meg jó néhány orgazmust jelent.

Ugyanakkor a kapcsolatok többségében néhány hónappal vagy 2-3 évvel később csillapodik a lángolás, jönnek a szürke hétköznapok. Amikor az egyik vagy a másik, esetleg mindkét fél elkezd másfelé kacsintgatni és új ingerekre, ízekre, orgazmusokra vágyni. De mi van azokkal, akiknek sikerül életben tartani a lángot? Ők miért képesek rá?

A választ mindig az adja meg, hogy mennyire ismerjük önmagunkat és a vágyainkat. Hogy mit tekintünk természetesnek, zsigerből jövőnek: egy életen át, de legalább hosszú távon kizárólagosan kapcsolódni egyetlen személyhez. Vagy az számunkra a normális, ha egyszerre, egy időben több emberrel is romantikus kapcsolatot alakítunk ki. A kérdés az, hogy számunkra egyszerre egy vagy több nagy ő létezik?

Végső soron nincsenek egyetemleges válaszok: különböző partneri kapcsolatok más-más igényeket elégítenek ki, és ez így van jól. Addig, amíg nem bántunk vele másokat, egy poliamor és monogám kapcsolat is ugyanolyan értékes, mint a másik.

Az egypartneres kapcsolatoknak befellegzett?

A nyugati típusú kultúrák számottevő többségében a monogám kapcsolatokat tekintik mérvadónak, illetve normálisnak. A társadalmak nagy részében és a vallási hagyományok alapján a monogámia a szerető, hűséges és az erkölcsileg elfogadható, igaz egyesülést jelzi.

Ebben az összefüggésben a házasságot partnerségnek tekintik, amely csak két embert tartalmazhat, akik elkötelezik magukat egymás mellett. Azok a személyek, akik a monogámiát részesítik előnyben, a kötődést, az érzelmi intimitást, a szexuális úton terjedő betegségek kockázatainak csökkenését sorolják fel a monogámia legfőbb előnyeiként. Ráadásul a társadalom és néhány vallás a monogám kapcsolatokat az olyan értékek csúcsaiként hirdeti, mint a becsület, a tisztelet, a hűség, és a bizalom.

De mit mondanak a poligámok? Nos, ők azt állítják, hogy a fenti értékek a nem monogám kapcsolatokban is megtalálhatók. Azok a poliamor kapcsolatban élők, akik megkérdőjelezik a monogámia érvényességét, ezt a fajta párkapcsolati formát elavultnak, túlságosan korlátozónak vagy akár természetellenesnek is tartják.

A legtöbb esetben a magas válási arányokat, a hűtlenséget és a szexuális unalmat hozzák fel a monogámia hátrányaiként. Ezzel szemben a poliamor kapcsolatok a nagyobb, összetartóbb közösséget, a magasabb jövedelmi szintet és a folyamatos szexuális változatosságot hozzák fel pozitív példaként.

 

 

Poligámia és a poliamor kapcsolatok: tegyük rendbe a fogalmakat!

Sokan összetévesztik a poliamóriát és a poligámiát. Mondjuk ez a zűrzavar nem meglepő, tekintve, hogy ezek a kifejezések a legtöbb ember számára újak. Bár mindkettő olyan kapcsolati típus, amelyek kettőnél több embert érintenek, vannak közöttük alapvető különbségek.

Röviden, a poliamória az a cselekmény, amikor egyszerre több személlyel ápolunk intim kapcsolatot úgy, hogy mindegyik fél tud a másikról. Nem egy esetben pedig együtt is élnek a felek. Előfordulhat, hogy egy férfi él együtt két vagy három nővel, esetleg két férfi több nővel és az egynemű partnerek között is kialakul szexuális kapcsolat, de ez természetesen nem feltétel. A poligámia viszont azt jelenti, hogy több partnerrel házasodnak össze, kötik össze az életüket.

A poligámia kizárólag olyan kapcsolatokat ír le, ahol az emberek házasok, hivatalossá tették a kapcsolatukat. Többségében a muzulmán területek többnejűsége sorolható ide törvény által is elismert kapcsolatként, a nyugati társadalmakban egyelőre nincs kidolgozott jogi háttér a poligámiára.

A poliamória és a poligámia egyaránt nem-semleges kifejezések. Hivatkozhatnak olyan nőkre, akiknek több nemű partnerei vannak, férfiakra szintén több nemű partnerekkel, vagy nem bináris személyekre, akiknek több, bármilyen nemű partnere van.

Még tovább bontva a fogalmakat, a poligénia például kifejezetten olyan férfira utal, akinek több felesége van. A poliandria pedig azokat a nőket takarja, akiknek több férje van. A gyakorlatban a poligénia sokkal gyakoribb, mint a poliandria. Végeredményben a poligámia és a poliamória is a nem-monogám típusú kapcsolatok közé tartozik.

Miért dönt valaki a nem-monogám kapcsolatok mellett?

Nos, ennek számtalan oka lehet:

  • te, vagy a párod annak ellenére vonzódtok másokhoz, hogy szeretitek egymást és vonzalomnak sem vagytok híján,
  • úgy gondoljátok, hogy egyszerre több embert is lehet szeretni,
  • előfordulhat, hogy bár az érzelmek megvannak, de libidóbeli különbségek vannak a párok között, esetleg már unalmassá vált a szex, mert ugyanazokat a pózokat, érintéseket és csókokat vetitek be évek óta,
  • szeretnétek megtapasztalni a romantikus szerelmet vagy a szexet a saját nemetekkel is,
  • felszabadítónak találjátok a több emberrel való randevúzás gondolatát,
  • kíváncsiak vagytok, érdekel titeket a kísérletezés,

A nem-monogám kapcsolatok is számos előnnyel járnak. Bár nem mindenkinek való ez az életstílus és kapcsolati forma, sokan úgy találják, hogy ez a legkényelmesebb és legszabadítóbb partneri kapcsolat számukra. Ami ebben az esetben is kiváltképp fontos: helyetted senki sem döntheti el, hogy milyen kapcsolatban szeretnél élni.

Csak te tudod, hogy mire tartod képesnek magad és mire nem. Ha maradsz a monogám kapcsolatokban, mert abban érzed teljesnek és biztonságban magad, akkor válaszd azt. A szexuális életeteket számtalan módon feldobhatjátok kettesben is. Viszont, ha úgy gondolod, hogy a monogámiát nem neked találták ki, törekedj a feltétlen őszinteségre és ugorj fejest a poliamor kapcsolatokba.

Csak mindig gondoskodj a biztonságos szexről.

Véleményed