A maszturbálás tabusított misztériuma – hányszor játszanak magukkal a nők és a férfiak?

Írta Szexvital.hu 2020-06-22 0 Hozzászólás

De kérdezhetnénk azt is, hogy miért övezi még ma is akkora tabu az önkielégítést, amiért se önmagunkkal, se a párunkkal, se a gyerekekkel nem tudjuk megbeszélni a tudni- és tennivalókat. Pedig a maszturbálás elévülhetetlen szerepet játszik a testünk megismerésében és persze a feszültség kéjes levezetésében is. Többek között. Úgyhogy jöjjön most néhány elévülhetetlen infó az önkielégítésről, aztán csapjunk is a lovak közé!

A maszturbálást valamiért mindig is sztereotípiák és tabuk tömkelege övezte, a középkor sötét évszázadaiban egyenesen bűnnek tartották. Ezeket a káros közhelyeket máig sem sikerült teljes mértékben legyőznünk.

Még az 1950-1970-es években[1] is tartották magukat olyan nézetek, miszerint a maszturbálás vakságot, merevedési zavart, fáradtságot és más betegségeket, például rákot okoz. De azt is kitalálták, hogy összezsugorodik tőle a pénisz, szőrös lesz tőle a tenyerünk, vagy valamilyen mentális betegség, fizikai gyengeség jár az önkielégítés nyomában.

Mindazonáltal ma is sokan vélik úgy, hogy tiszta, erkölcsös és egészséges élet csak maszturbáció nélkül valósítható meg, mert a tabusítás és a ki nem beszélés miatt még mindig tartják magukat a fenti sztereotípiák. Természetesen ezeknek a feltételezéseknek semmi alapja nincsen, hiszen az önkielégítés káros egészségügyi hatására még ma sincs tudományos bizonyíték. Az ellenkezőjére, vagyis pozitív hatásaira már annál inkább[2].

 

 

De kezdjük az elején: mit tekintünk önkielégítésnek?

Amennyiben roppant szigorúan, csak a tényekre korlátozódunk, akkor annyival elintézhetnénk a dolgot, hogy a saját nemiszervek szexuális indíttatású ingerlése, ami történhet kézzel vagy valamilyen szexuális segédeszköz igénybevételével is. Maszturbálás során tényleges közösülés nélkül jutunk el az orgazmusig, ebben se a férfiak, se a nők között nincsen különbség.

Az önkielégítés egyébként nagyrészt zárt ajtók mögött, egyedül történik, de akár az aktuális partner szeme láttára is az orgazmusig izgathatjuk magunkat – és a párunk is saját magát, ha benne van a mókában –, megalapozva a hangulatot a folytatáshoz.

Abban az esetben azonban, ha egy kicsit kitágítjuk a látószögünket, mást is megfigyelhetünk az önkielégítés kapcsán. Ez ugyanis az a folyamat, melynek során már kamaszkorban, a nemi vágy ébredésével elkezdjük megismerni a saját testünket. Felfedezhetjük azt, hogy hol vannak az erogénzónáink, de megtanulhatjuk azt is, hogy mégis mi esik jól nekünk az ágyban, ráadásul a felgyülemlett szexuális energiák levezetésében is segít, még akkor is, ha épp nincs kéznél a párunk.

Ez a tudás az egészséges, kiegyensúlyozott és természetesen igencsak kielégítő szexuális élet alapja. Amikor magunk vagyunk, sokkal kisebb a teher rajtunk, nem kell megfelelnünk a partner elvárásainak vagy épp a saját magunk elé támasztott követeléseknek. Mert nem nehezedik ránk az a nyomás, hogy mindenképpen ki kell elégíteni a másikat.

Az önkielégítés végső soron segít abban is, hogy amikor tényleges aktusra kerül sor, könnyebben adjuk át magunkat az élménynek és persze a partnernek is, mert már ismerjük a testünket, tudjuk mi a jó neki.

Maszturbálás, a számok tükrében

Mivel mindannyian mások vagyunk, eltérő igényekkel rendelkezünk, ezért nincs és nem is lehet pontos adat arra vonatkozóan, mégis mennyi maszturbáció tekinthető túl soknak vagy túl kevésnek. Ezek ugyanis mindig az adott egyéntől, ez esetben tőled függenek. Vagyis közrejátszhat a maszturbációs gyakoriságban:

 • a saját libidód,
 • az életkorod,
 • hogy szerelmes vagy-e vagy sem,
 • mennyi stressz van az életedben,
 • milyenek az életkörülményeid.

A statisztikákat tekintve elmondhatjuk, hogy:

 • a nők 81%-a legalább egyszer önkielégített élete folyamán,
 • a férfiak esetében 95% ez az arány[3],
 • a nők 42%-a használt valamilyen szexuális játékszert az önkielégítés során, a férfiak 20%-a számolt be eszközhasználatról a Bustle felmérésében,
 • a nők átlagosan 2-3 alkalommal önkielégítenek egy héten, a férfiak akár 5-6 alkalommal is,
 • természetesen vannak ennél kiugróbb eredmények is: az angol Daily Star kutatásából[4] kiderült, hogy a megkérdezett nők 32%-a maszturbál a hét minden napján, de 14%-uk egyáltalán nem él az önkielégítés gyönyörteljes lehetőségével, míg 8%-uk havi 1 alkalommal nyúl magához.

Hogyan hat ránk az önkielégítés?

A maszturbálásnak számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Egyrészt a művelet egy sor boldogsághormont, endorfint, szerotonint és dopamint szabadít fel az agyban, amik többek között a vágyért, a szexuális izgalomért és örömérzetért felelősek.

További kívánatos hatások még:

 • jobbá teszi a szexuális életed,
 • kipihened tőle magad,
 • csökkenti a szexuális feszültséget,
 • jobbá teszi a hangulatodat, közérzetedet,
 • segíti az elalvást,
 • csökkenti a stressz-szintedet,
 • visszaszorítja a szorongást is,
 • fájdalomcsillapító hatású,
 • remek menstruációs görcsoldó.

Emellett talán számodra is meglepő lehet, de a Harvard Egyetem kutatói[5] férfiak esetében úgy találták, hogy az önkielégítés nemhogy fokozza a prosztatarák kockázatát, de fel is veszi ellene a harcot.

 

 

Azért vannak hátulütők is, de nem úgy, ahogy gondolnád

Ha már a maszturbálás a téma, nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a hormonok felszabadulásával, önkielégítés-függőség is kialakulhat. Ennek oka az, hogy a dopamintermelés fokozódása miatt egyre többször akarjuk átélni a maszturbálás által orgazmust és mindent ettől teszünk függővé az életünkben.

Erre főként akkor nagy az esély, ha egyébként nincs rendben a szexuális életünk vagy depressziósok vagyunk, illetve szorongunk valamiért. Ilyen esetben könnyű az önkielégítés pillanatnyi örömétől várni a tünetek csillapítását és a maszturbálást használni gyógyszerként a mentális problémákra.

Emellett az is előfordulhat, hogy mindenféle mentális ráhatás nélkül, pusztán az öröm kedvéért a maszturbáció köré rendezed a napodat. Elhanyagolod a munkádat, a családodat, a barátaidat, nem végzed el a feladataidat, mert nem számít semmi más, csak és kizárólag a kényszeressé vált önkielégítés. Ezért kell odafigyelni a különböző motivációkra és nem gyógyszerként, inkább fűszerként tekinteni a maszturbálásra.

Játékok, amikkel fokozhatjuk a hangulatot

Bármilyen szexjátékszert is vetünk be az orgazmus érdekében az egyszemélyes szex során, az első és legfontosabb kellékeink a síkosítók és a segédeszközökhöz ajánlott tisztítószerek. Ez a megállapítás talán lelombozóan hangzik, de az intim területek, valamint az oda bebocsáttatást kapó tárgyak tisztaságára kiemelt figyelmet kell fordítani, ha a koszos, elhanyagolt játékszer által kiváltott nemi betegségeket is szeretnénk elkerülni.

De evezzünk vissza az érdekesebb vizekre és nézzük meg, hogy milyen játékszerek segítségével élhetjük át az orgazmus mindent elsöprő csodáját! Női szemszögből nézve a vibrátorok, a wandok, a gésagolyók, a vibrotojások, illetve, ha az anális játékok sem számítanak tiltott területnek, akkor az análvibrátorok széles választéka is rendelkezésre áll.

Természetesen a férfi maszturbációs részleg sem lebecsülendő, mivel a péniszvibrátorok, a vibrációs maszturbátorok, a péniszpumpák, a maszturbátorok és persze a prosztataizgatók is észvesztő kielégülésre sarkallnak.

Most már kezdődhet az élvezetes móka, csak győzzétek kipróbálni őket!


[1] Elemental.com; Dana G. Smith: The Science of Masturbation - https://elemental.medium.com/the-science-of-masturbation-ce8bf70ddfc5

[2] MedicalNewsToday.com; Janet Brito PhD – Hannah Nichols: Are there side effects to masturbation? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/320265#masturbation-myths

[3] Bustle.com; Lea Rose Emery: How Often Do Women Masturbate? We Pleasure Ourselves Twice A Week On Average, Survey Says - https://www.bustle.com/articles/186565-how-often-do-women-masturbate-we-pleasure-ourselves-twice-a-week-on-average-survey-says

[4] Daily Star; 1,000 women reveal how often they masturbate – it will shock you - https://www.dailystar.co.uk/love-sex/how-often-women-masturbate-masturbation-16960399

[5] Harvard Health Publishing, Harvard Medical School; Ejaculation frequency and prostate cancer - https://www.health.harvard.edu/mens-health/ejaculation_frequency_and_prostate_cancer

Véleményed