Tűz helyett por és hamu: hogyan változik a libidó az egyes életszakaszokban?

Írta Szexvital.hu 2023-01-11 0 Hozzászólás

Hol vannak már a hormonoktól pörgő, felspannolt kamaszévek és a 20-30 év közötti időszak? Ebben az életszakaszban a férfiak és nők többsége tele van levezetendő szexuális energiával, gyakorlatilag a hátunkon is feromon, ösztrogén és tesztoszteron csorog. Aztán ahogy telik-múlik az idő, a szenvedély fokozatosan alábbhagy. Rosszabb esetben a vággyal már nemhogy köszönőviszonyba, de már másfélébe sem keveredünk, mert nincs hozzá kedvünk, energiánk, lelkesedésünk. De miért történik mindez? Miért csökken az életkor előrehaladtával a libidó?

Első körben talán érdemesebb a probléma mélyére ásást azzal kezdeni, hogy pontosan mi is az a szexuális vágy, a libidó? Egyszerű kérdésnek tűnik, de a tudósok között még mindig megy a vita arról, hogy pontosan miből áll a szexuális vágy és hogyan mérhető ez a férfiaknál, nőknél.

Az már régóta világos például, hogy a hormonok szerepet játszanak a folyamatban, az azonban még mindig nem világos, hogy mekkora szerepe van a tesztoszteronnak vagy épp a dopaminnak abban, hogy letépjük a párunkról a ruhát. Ráadásul a libidószint csökkenésében vagy növekedésében más tényezők – pszichológiai, szociális és fizikai szinten – szintén együttműködnek a libidó növelésében, vagy csökkentésében. Bár a libidó növelésére bizonyos szintig a potencianövelő tabletták és női vágyfokozók is a segítségünkre lehetnek.

Széljegyzet a szexuális vágy margójára

A szexuális vágy, azaz a libidó egy személy általános szexuális késztetése vagy szexuális tevékenység iránti vágya. A libidót biológiai, pszichológiai és szociális tényezők befolyásolják. Biológiailag a nemi hormonok és a kapcsolódó neurotranszmitterek hatnak ránk – elsősorban a tesztoszteron és a dopamin –, illetve szabályozzák az ember libidóját.

Ugyanakkor az olyan társadalmi és szocializációs tényezők, mint például a munka és a család, valamint a belső pszichológiai tényezők, mint a személyiség és a stressz, szintén hatással lehetnek a szexuális vágy szintjére. Nem mehetünk el szó nélkül az egészségüggyel kapcsolatos kérdések és állapotok – például hosszú vagy rövid távon szedett gyógyszerek és betegségek –, valamint az életmódbeli és párkapcsolati problémák, illetve az életkor, mint befolyásoló tényező mellett sem.

Szintén nem szabad lebecsülni az a különböző élethelyzetekből adódó hatásokat sem. Lehet, hogy egy embernek van szexuális vágya, de nincs lehetősége arra, hogy e vágya szerint cselekedjen. Esetleg személyes, erkölcsi vagy vallási okokból tartózkodik attól, hogy a késztetésnek megfelelően cselekedjen. Ráadásul pszichológiai szemszögből nézve egy személy késztetése elfojtható.

Tovább bonyolítja a libidó kérdést az is, hogy bármely személy szexuális tevékenységet folytathat anélkül, hogy ténylegesen vágyna rá. Számos tényező befolyásolja az emberi nemi vágyat, beleértve a stresszt, a betegségeket, a terhességet és másokat.

Hogy miért fontos ennyire ez a kérdés? A szexuális vágy gyakran fontos tényezője az intim kapcsolatok kialakulásának és fenntartásának. A libidó hiánya vagy elvesztése – bármely fél részéről – hátrányosan befolyásolhatja a kapcsolatokat. Szerencsére a különböző női orgazmusfokozó szexjátékok, férfi maszturbátorok és közösen használható szexjátékok sokat segítenek az intimitás és az orgazmuskészség javításában.

Így alakul a libidó a különböző évtizedekben

  1. A 20-as évek

Férfiak esetében a tesztoszteron általában elég magas szintet produkál a 20-as éveikben, így a szexuális vágy is szinte a tetőfokára hág. Ugyanakkor főként a 20-as éveik eleje egy olyan időszak, amikor a tapasztalatlanság még okozhat némi aggodalmat a hálószobában. Többek között ez lehet az oka annak, hogy a 20-as éveikben járó férfiak 8%-a számol be merevedési zavarról. Az állapot előfordulhat orvosi vagy mentális egészségügyi probléma miatt, vagy akár annak jele is lehet, hogy fennáll a szívbetegség kockázata.

A nőket illetően a 20-as évek időszaka – főként az eleje és a közepe – valószínűleg életük legtermékenyebb időszaka. Ugyanakkor érdekes megfigyelés, hogy a tudósok úgy gondolják, hogy a női vágy éppen akkor nőhet meg, amikor a termékenység csökkenni kezd a 20-as évek vége és a 30-as évek eleje környékén.

  1. A 30-as és 40-es évek

Sok férfinak továbbra is erős a szexuális vágya ezekben az években, bár a tesztoszteron 35 éves kor körül lassan csökkenni kezd. Általában évente körülbelül 1%-kal csökken, de egyes férfiaknál az életmódból és környezeti hatásokból adódóan a tempó gyorsabb is lehet. Ez hatással lehet a szexuális vágyra. Ráadásul a férfiak többségénél a munkával, családdal és egyéb kötelezettségekkel járó stressz befolyásolhatja, hogy mennyire érdeklődik a szex iránt.

A nőkkel ezzel szemben teljesen más a helyzet, esetükben ebben az életszakaszban a legerősebb a szexuális vágy. Egy tanulmány kimutatta, hogy a 27 és 45 év közötti nőknek gyakoribb és intenzívebb szexuális fantáziáik voltak, mint a fiatalabb vagy idősebb nőknek, emellett többet is szexeltek, és valószínűbb volt, hogy hamarabb találják magukat egy kapcsolatban, mint idősebb vagy fiatalabb társaik.

Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a terhesség és a szülés bármely életkorban nagy hatással van a szexuális életre. A test és a hormonok a terhesség alatt megváltoznak, eltolódik a hangsúly. Ez időnként például a libidó növekedését jelentheti, különösen a második trimeszterben, másokban pedig a vágy hiányát eredményezheti.

Ezen felül a szülést követően a test is megváltozik, főként a hüvely és a gát környéke az, ami különösen érintett lehet benne. Sok nő számol be arról, hogy a szülés után a hüvely annyira kitágult, hogy nehezebb elérniük az orgazmust, mivel a korábbi péniszméret már nem okoz annyira kellemes súrlódást.

Ezen egyébként intimtornával, gésagolyó segítségével is lehet segíteni, végső soron pedig érdemes orvoshoz fordulni tanácsért, hiszen a kudarcélménnyel felérő együttlét is hatással lehet a libidó alakulására. Ahogy egyébként a szoptatás, a gyerekek nevelése, a háztartás és a munka is befolyásolhatja a szexre szánt időt, energiát és érdeklődést.

  1. Az 50-es évek

Férfiak esetében, az évek előrehaladtával sincs ok arra, hogy ne élvezzék a kielégítő szexuális életet, amennyiben jó fizikai és mentális egészségnek örvendenek. Ugyanakkor az is igaz, hogy a merevedési zavar egyre gyakoribb jelenséggé válik, ahogy telnek-múlnak az évek. Ebben az életszakaszban az erekció ritkábban fordulhat elő, és kevésbé kemény, illetve kevésbé tartós lesz.

Azonban nem az életkor okozza a legfőbb problémát, hanem az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá váló egészségügyi problémák, mint például a szívbetegségek, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és az elhízás, valamint az ezeket kezelő gyógyszerek mellékhatásai.

Ezzel szemben érdekes megfigyelés, hogy a nőkből 50 éves kor körül és afölött az „üres fészek szindróma”, illetve a teherbeesés miatti kevesebb aggodalom sokkal nagyobb érdeklődést és lelkesedést válthatnak ki belőlük a szex iránt.

Persze, ahogy a menopauza megérkezik, az ösztrogénszint is csökkenésnek indul, ami ideiglenesen kissé lehűtheti a libidót és hüvelyszárazsághoz vezethet, bár utóbbit számtalan síkosító fajta segítségével is orvosolhatjuk. Emellett persze a hőhullámok, a szorongás, a súlygyarapodás és az alvási problémák szintén ronthatják a hangulatot, de egyszer a menopauzának is vége lesz...

Véleményed