Létezik férfi fogamzásgátló tabletta? Csak, hogy mindenki kivegye a részét!

Írta Szexvital.hu 2023-02-16 0 Hozzászólás

Gyakori tévhit, hogy a fogamzásgátlás kizárólag a nők feladata. Igaz, a férfi fogamzásgátló lehetőségek jóval szűkösebbek a nők számára kifejlesztett megoldásoknál, ettől függetlenül nem lehetetlen ez sem. Főleg akkor, ha te is megkímélnéd a partneredet a kellemetlen mellékhatásoktól és attól, hogy egyedül cipelje ezt a terhet. Szerencsére néhány éven belül a férfi fogamzásgátló tabletta segítségével ez mindennél könnyebb lesz.

Sajnos az orvostudomány mai állása szerint jelenleg nem létezik olyan fogamzásgátló módszer – se a nők, se a férfiak esetében – amely mindenki számára ugyanolyan hatékony lenne, hiszen az egyéni adottságoktól, állapottól, genetikától függően teljesen eltérően reagálhat a szervezet az egyes készítményekre, módszerekre.

Női vs. férfi fogamzásgátlás: a nők vezetnek, de…

Annak ellenére, hogy a nem kívánt terhességek elleni védekezés és a végeredményben a felhőtlen szex élvezetének igénye már az ókorban is igen érdekes – de kevésbé hatékony – fogamzásgátló módszereket eredményezett, a valóban eredményes fogamzásgátló lehetőségek csupán a 20. századtól kezdve jelentek meg.

Ebben a korai időszakban is leginkább a női fogamzásgátlásra helyezték a hangsúlyt, hiszen a birka- vagy báránybélből készült korabeli óvszerek, illetve az 1855-ben megjelenő első gumióvszer – ami a kerékpárbelső vastagságával vetekedett – még nem volt annyira célravezető és biztonságos, mint mai társaik.

A fogamzásgátló módszereket illetően ma 4 csoportot különíthetünk el egymástól. Az első a természetes fogamzásgátló módszereké. Ezek közé tartozik például a körülményesen vezethető naptármódszer, illetve a megszakított közösülés, ami az előváladék spermiumtartalma miatt igencsak kockázatos vállalkozás.

A második nagyobb csoport a hormonális fogamzásgátló módszereké, ami lehet tabletta, injekció, tapasz, hormonális spirál, bőr alá helyezhető implantátum, de hüvelygyűrű is. Ezek a hormontartalmú készítmények jelentős mértékben felborítják a nők hormonháztartását, a fejfájás, súlygyarapodás, kiütések, mellfeszülés és csökkent libidó is kialakulhat.

A harmadik csoportot az olyan mechanikus módszerek alkotják, mint például a férfi vagy női gumióvszer, a spirál, a pesszárium. Ezek használata kissé körülményes, hiszen a méhen belüli eszközöket például kizárólag az orvos helyezheti fel és a körülötte esetleg kialakuló gyulladások fájdalmat okozhatnak a nőknek, nem is beszélve azokról, akiknek a szervezete egyáltalán nem bírja a méhen belüli fogamzásgátlókat.

Negyedik csoportként a nők számára kifejlesztett kémiai fogamzásgátlókat említhetjük meg, amelyek kifejezetten spermaölő hatásúak. Lehetnek krémek, de zselé, hab és hüvelykúp formátumóak. Elviekben spermicid tartalmuk gondoskodik a fogamzásgátlásról, azonban a kevésbé megbízható tulajdonságuk miatt a gyakorlatban inkább más fogamzásgátló módszerek kiegészítéseként javasolják őket.

Mivel se nemzetközi, se hazai viszonylatban nem sokan élnek a lehetőséggel – mert túl végleges vagy az egyes országok törvényben előírt kritériumainak nem felelnek meg az alanyok – a sterilizációs műtétek száma elenyésző. Mind a férfiak, mind a nők körében. Egyébként a gumióvszer használata, a teljes absztinencia és a megszakított közösülés mellett pont a művi meddővé tétel a férfiként is elérhető fogamzásgátló módszer. Nem valami sok, nem igaz?

A férfi fogamzásgátlás

A jó hír az, hogy tavaly november-december táján a férfi fogamzásgátló tabletták átestek a klinikai tesztelés újabb fordulóján. Nem mellesleg, a néhány éven belül elérhetővé váló férfi fogamzásgátló tabletták potenciálisan kiegyenlítik a versenyfeltételeket a terhesség megelőzésében férfiak és nők között.

Hogy miért fontos ez? Többek között azért, mert a teherbeesések jelentős része még mindig nem tudatosan tervezett. Az Egyesült Államokban például a terhességek körülbelül 40%-a nem tervezett terhesség, ami a hatástalan, kockázatos vagy teljesen elmaradó védekezésnek köszönhető.

Végeredményben, idáig a férfiak fogamzásgátlási lehetőségei nem voltak optimálisak:

  • Absztinencia: lássuk be, ez nehezen tartható és miért kéne lemondani a szexről?
  • Óvszer: bár a Pearl Index szerint – ez értékeli a fogamzásgátló módszerek hatékonyságát és biztonságosságát – az óvszer a legideálisabb társ a nem kívánt terhesség megelőzésében, ez sem 100%-ig megbízható módszer (96-98%-os),
  • Megszakításos módszer: rendkívül kockázatos, hiszen már az előváladék tartalmazhat spermiumot, ami a hüvelybe kerülve növeli a teherbeesés kockázatát,
  • Vazektómia: potenciálisan állandó és sok férfi számára kissé ijesztő)

A férfi fogamzásgátló tabletta rugalmasabb és sokrétűbb védekezési lehetőséget kínálhat a férfiak számára, miközben megerősít két fontos tényt is. Egyfelől azt, hogy a férfiak és a nők egyaránt felelősek a fogamzásgátlásért. Másfelől, hogy a férfiak ezáltal aktívabb és kielégítőbb szerepet tölthetnek be reproduktív egészségükben.

Hogyan működik majd a férfi fogamzásgátló tabletta?

A jelenleg DMAU néven futó készítmény egy naponta egyszeri bevételre javasolt fogamzásgátló tabletta. Működését tekintve a tabletta a spermiumok termeléséért felelős tüszőérlelő (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) működését nyomja el. Ezzel egyidejűleg csökkenti a tesztoszteron és a sperma termelését anélkül, hogy az alacsony tesztoszteronszint tüneteit okozná.

A The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism folyóiratban megjelent tanulmány adatai azt mutatják, hogy a DMAU biztonságosan szedhető és hatékony. A 28 napos vizsgálati periódus során nyolcvankét 18 és 50 év közötti férfi kapott véletlenszerűen placebót, vagy a tabletta három adagjának egyikét. Azoknál, akik a legnagyobb adagot (400 mg) szedték, mérhetően alacsonyabb volt a tesztoszteron, az FSH és az LH szintje.

Ami egyébként a készítmény egyik legjobb tulajdonságnak tűnik, hogy a női fogamzásgátló tablettákhoz és védekezési módszerekhez képest szinte alig számoltak be a kísérleti alanyok mellékhatásokról. Voltak, akik enyhe fáradtságot vagy fejfájást tapasztaltak, esetleg kis mértékű libidócsökkenést, vagy pattanások megjelenését.

Hogy mennyit kell még várni a férfi fogamzásgátló tabletta bevezetésére? A kutatók szerint néhány éven belül lesz elérhető a készítmény. A piaci bevezetést ugyanis nagyban befolyásolja az is, hogy a gyógyszergyártók között is az az általánosan elfogadott vélemény, hogy a védekezés főként a nők dolga, ezért nem látnak potenciált a tablettákban.

Éppen ezért, a kutatók most egyfelől a tabletta hatékonyságának növelésén – vagyis, hogy kisebb adagban is produkálja ezeket az eredményeket – és a közgondolkodás megváltoztatásán dolgoznak. Kezdetnek talán az is jó, hogy egy felmérés alapján a férfiak 60%-a mutatkozik késznek arra, hogy saját maga gondoskodjon a védekezésről. Te hogyan viszonyulsz a kérdéshez?

Véleményed