Hogyan befolyásolják a szexuális életünket a szocializációs és kulturális hatások?

Írta Szexvital.hu 2023-01-11 0 Hozzászólás

Te milyen típusú szeretőnek tartod magad? Olyannak, aki belead apait-anyait? Aki nem fél attól, hogy meghallják a szomszédok vagy a lakótársak és nem fogja elfojtani a nyögéseit? Aki felszabadultan adja át magát a szexnek és a partnerének? Aki nem fél élvezni a szexet és semmi rosszat nem lát abban, ha pózokkal, szexjátékokkal és új fogásokkal kísérletezik az ágyban? Vagy inkább olyan, akit már szinte semmi és senki nem tud felizgatni?

Folytatva a fenti gondolatmenetet: esetleg olyan szerető vagy, aki folyton a kinézete, az alsóneműje, a súlya, a tapasztalatlansága miatt feszeng, ha akcióra kerülne sor? Vagy aki a neveltetése okán, illetve vallási meggyőződésből nyomja el a saját vágyait, fogja vissza magát? Esetleg olyan, aki még a párját is fél megkérni, hogy védekezzetek szex közben?

Kérdés kérdés hátán: vajon milyen hatások befolyásolják a szexuális életünket?

Bár sokan vitatkoznának az állítással, a szexualitás már egész fiatal korunktól kezdve az életünk részét képezik. Onnantól kezdve, hogy a fiúknak az óvodában megtiltják, hogy a lányok szoknyája alá kukucskáljanak, a lányoknak pedig azt, hogy a 4-5 éves korban is meztelenül fürödjenek a strandon vagy a tóparton.

Talán bele sem gondolunk, hogy miért olyan fontos a jó szexuális nevelés és a káros, negatív hatások elkerülése. Már ebben a korai időszakban megalapozhatjuk a szorongó, túlságosan prűd hozzáállást a szexhez, amiben sokkal kevesebb az öröm, a vágy és az önfeledt orgazmus, mint amennyinek lennie kellene. Sőt, hovatovább, ezek a hatások nemcsak a szexuális életünkre, de a saját testünkhöz való viszonyunkra is hatással lehetnek. De vajon milyen hatásokról van szó pontosan?

  1. A történelmi-társadalmi-vallási hagyományok

A nyugati civilizációk alapvetően görög-római társadalmi szerveződésen, filozófián és jogrendszeren alapulnak, megspékelve a judaizmus és a kereszténység erőteljes keverékével. Igaz, ez a valóban izgalmas történelmi mix összeférhetetlen elemeket is tartalmazott: míg egyfelől az egyéni szabadságot hirdették, mégis nagy hangsúlyt kapott a jog és a megfelelő eljárás.

Emellett a görögök és rómaiak politeizmusa – többistenhite – ütközött a zsidó-keresztény egyistenhittel; a hellenisztikus idők szexuális megengedő voltára pedig a korai kereszténység antiszexualitása válaszolt. Összességében elmondhatjuk, hogy a szex szempontjából a legfontosabb tényező a kereszténység volt.

Azzal ellentétben ugyanis, hogy az emberi élet más létfontosságú vonatkozásait, például a kormányzást, a tulajdonjogokat, a rokonságot és a gazdaságot különböző mértékben befolyásolta vallási-egyházi hatás, a szexualitást szinte teljes egészében a vallás körébe sorolták. Ez a változás a kereszténység – bizonyos válfajai – által hirdetett aszketikus felfogásból eredt, amely szembeállította egymással a szellemi-lelki világot a testi szükségleteket előtérbe helyező materialista világgal, a szellem és a test harcával.

Mivel a szex a testet testesítette meg, nyilvánvalóan a szellem ellensége volt. A II. századtól kezdődően a nyugati keresztény filozófia szerint a házasságon kívüli szex bármilyen formában rossz volt és a házasságon belül is csak egy szerencsétlen szükségszerűség a nemzés, nem pedig az élvezet érdekében.

A korai keresztények erőteljes antiszexualitása részben az életről alkotott apokaliptikus víziójuknak köszönhető: azt várták, hogy a világvége és az utolsó ítélet hamarosan rajtuk lesz. Nem volt idő a húsról és az élvezetről való fokozatos leszokásra; azonnali és drasztikus megközelítésre volt szükség. Valójában olyan túlzott antiszexualitás alakult ki, hogy végül maga az egyház is arra kényszerült, hogy megfékezze néhány szélsőségesebb formáját.

  1. A család

Túllépve a történelmi-társadalmi berendezkedés hagyományain, saját szexualitásunkra a legkorábbi hatást a család által mutatott szexuális normák jelentik, amelyekkel együtt nőttünk fel. Ha olyan családban nevelkedtünk, ahol azt tanultuk, hogy a szex rossz vagy félnivaló dolog, az sajnos rányomhatja a bélyegét a saját korai szexuális felfedezésekre is. Ráadásul ezek a korai félelmeink felnőtt korunkban is megmaradnak bennünk és nehéz lehet kitörni ezen keretekből.

Mennyivel másabb helyzetben van például egy olyan gyermek, aki nem dogmák alapján nő fel, hanem akinek a szülei a saját életkorának megfelelően, de nyíltan beszélnek a szexualitásról, ahol a gyerek felnőve azt látja, hogy mindkét szülője meri és tudja kommunikálni az igényeit és őszintén beszélnek szexről, érzelmekről egyaránt. Ha megadják az esélyt a szexuális felvilágosításnak és akár még a szexjátékok használatáról, a különböző pózokról, a BDSM-ről és más, szexualitást érintő kérdésekről is szabadon beszélhetnek. Tabuk nélkül.

Ezen felül egyébként más területen is előfordulhat, hogy a túlságosan körülhatárolt, szigorú családi-szülői elvárások torzítják a testünkhöz való viszonyunkat. Például, ha olyan családban vagy kultúrában növünk fel, ahol szigorúan meghatározzák, milyennek kell lennie egy szexi nőnek vagy férfias férfinak, akkor nem nehéz a vágyott eszményképhez képest alkalmatlannak érezni magunkat. A testképpel kapcsolatos aggodalmak és az, hogy valaki elég kívánatos-e, megölheti a kialakulóban lévő szexuális érdeklődést, ahogy a vibrátorokhoz, péniszgyűrűkhöz és más finomságokhoz való hozzáállást is.

  1. A média & showbusiness

A média, a közösségi oldalak, a tartalom, a kontent ma már az életünk szerves részét képezi, gyakorlatilag elképzelhetetlen nélkülük egy modern ember élete. (Kivételek természetesen mindig akadnak.) Ugyanakkor a média szerepe is hatalmas abban, ahogy ma egy nő vagy férfi a tökéletes test fogalmát definiálja; ahogy arra néznek, hogyan kell viselkedniük az ágyban; hogy mitől lesznek igazi nők és igazi férfiak.

Az utóbbi években ugyanis egyre inkább megfigyelhető tendencia, hogy már a főműsoridőben képernyőre kerülő filmek is egyre több mindent fednek fel. Egy kivillanó pénisz, a pucér mell látványa már szinte senkit nem hoz zavarba és ez nem feltétlenül csak az egyre népszerűbbé váló pornófilmek hatása. (Amelyek egyébként szintén nem a reálitás felől közelítik meg a szexet vagy az elhintett párkapcsolatokat.)

Az ingerküszöbünk a médiából felénk áradó impulzusmennyiség hatására egyre inkább kitolódik, emiatt viszont nehezebb elérni a szexuális izgalom tetőfokára, de még az orgazmus át- és megélése is okozhat kihívásokat. Szerencsére egy szexuálpszichológus, szexuálterapeuta és néhány izgalmas szexjáték bevetése, illetve a saját magunkkal és a párunkkal folytatott őszinte kommunikáció sokat segíthet az egyéni szexuális felszabadulásában.

Véleményed