A hír sajnos igaz: merevedési zavart is okozhat a COVID-19

Írta Szexvital.hu 2021-08-04 0 Hozzászólás

A koronavírus a korábbi életvitelünk számtalan területét alakította át és most nagyon úgy tűnik, hogy a szexuális életünket sem kíméli. Egyre-másra látnak napvilágot az olyan tanulmányok, amelyek a fertőzésen átesett férfiak esetében merevedési zavarról, illetve impotenciáról szólnak. Ráadásul, nem feltétlen kell megfertőződnöd ahhoz, hogy ne működjön rendeltetésszerűen a szerszám. Hogy mi áll a háttérben és hogyan hat a COVID-19 a férfierőre, azt máris elmondjuk.

Akár párkapcsolatban élsz, akár az alkalmi kalandok híve vagy, a koronavírus a te életedre is hatással volt. Ráadásul nemcsak úgy, hogy a járványhelyzet néhány hónapra vélhetően a négy fal közé kényszerített, vagy átalakította a munkahelyed munkaszervezési folyamatait. Talán tudtál róla, talán nem, de ha minden elővigyázatosság ellenére megfertőződsz a COVID-19-cel, a vírus még a péniszedre is lohasztó hatással lehet.

 

 

Nézzük a tényeket: merevedési zavar is lehet a koronavírus következménye

Ahogy telnek a hónapok, úgy áll a kutatók számára is egyre több információ rendelkezésre a koronavírus mellékhatásairól és következményeiről. Ezen káros következmények egyike például kifejezetten a férfiakra specializálódott merevedési zavar, hiszen sajnos több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy mind a fertőződést, mind a gyógyulást követő hónapokban is érezteti a hatásait.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a COVID-19 negatív hatással van például az ízérzékelésre, a szaglásra, bizonyos agyi funkciók működésére és akár alvászavart is okozhat. Ami igen aggasztónak tűnik, hogy a merevedési zavarral és impotenciával korábban nem küszködő férfiakat sem kíméli a vírus, újabb szövődmények iratkoztak fel a listára. A koronavírus fertőzés hatására sajnos a korábban ezen a téren még egészségesnek számító férfiak is súlyos következményekkel számolhatnak.

A Miami Miller School of Medicine kutatói[1] például a fertőzést követő 7-9 hónapban is ki tudták mutatni koronavírust a pénisz szöveteiben. Emellett megállapították azt is, hogy a péniszben visszamaradt koronavírus úgynevezett endotheliális diszfunkciót okozhat. Ez a diszfunkció az erek belső falán lévő sejtek működésére van negatív hatással. A vírus mellékhatásaként ezek a sejtek nem jutnak hozzá a működésükhöz szükséges oxigénhez és más tápanyagokhoz. A COVID-19 maradéka gyakorlatilag meggátolja a pénisz egészséges vérellátását, roncsolja ezeket az érzékeny szöveteket.

„Kutatásaink szerint a koronavírus a tüdőn és a vesén túl más szervrendszerekben is kiterjedt endotheliális diszfunkciót okozhat. A fertőzés következtében létrejövő endotheliális diszfunkció számos szervet érinthet, például a péniszt. Kutatásunkban részt vettek olyan férfiak, akiknek korábban nem voltak merevedési zavaraik, de a COVID-19-ből való gyógyulás után komoly erektilis diszfunkcióról számoltak be.” – mondta el az egyik vezető kutató, Dr. Ranjith Ramasamy.[2]

Ennek okán a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nem szabad rizikózni: egyfelől kiszámíthatatlan, hogy ha valaki megfertőződik a vírussal, kinél milyen enyhe vagy súlyos lefolyású lesz a betegség. Másfelől még a korábban merevedési zavart hírből sem ismerő férfiak is szembesülhetnek a problémával, mégpedig hónapokkal a fertőzést követően.

Éppen ezért tanácsolják a tanulmány szerzői, hogy mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy elkerüljük a COVID-19-et és a variánsait, hiszen nemcsak merevedési zavar, de a spermiumszámok csökkenése is felsorakozhat a következmények amúgy sem rövid listájára. Ez pedig a fogamzóképességre is negatív hatással van. A kutatók pedig emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy ha a fertőzésen átestél és akár 8-9 hónappal később szembesülsz libidó gondokkal, mindenképpen keress fel egy szakembert és vizsgáltasd ki magad.

 

 

Persze a koronavírus máshogy is lelombozhat

Arról sem szabad azonban elfeledkezni, hogy még ha nem is fertőződtél meg a COVID-19-cel, a vírus attól még a hátsó ajtón is bekopogtathat. Sajnos sokan feledkeznek meg arról, hogy a potencia és az egészséges szexuális étvágy kéz a kézben jár a mentális egészséggel, amire a vírusnak szintén elég káros hatása volt az utóbbi 1-1,5 évben.

A kiszámíthatatlanság, a létbizonytalanság, az első lezárás idején huzamosabb ideig tapasztalt ingerszegény környezet mind olyan pszichés tényezők, amik nem tesznek jót az állóképességnek. Számos betegség lelki, illetve mentális okokra vezethető vissza, nincs ez másként a merevedési zavarral sem.

A karantén alatt tapasztalt stressz, szorongás, depresszió és bizonyos esetekben a bűntudat is közrejátszik abban, ha nem úgy működik a szerszám, ahogy azt korábban megszoktad.  Mivel ezek az érzések és mentális problémák a hormontermelésedre is hatással vannak, többségbe kerülnek a szervezetedben az úgynevezett stressz hormonok. Ezek a hormonok mondhatni a péniszben éreztetik a hatásukat, mivel összeszűkítik az itt lévő ereket, így akadályozzák meg az erekciód.

Ezek mellett a karantén idején fokozódó mozgásszegény életmód is hozzáteszi a magáét a problémához, hiszen a gyarapodó kilók, a mozgás hiánya és az egészségtelen vagy egyoldalú táplálkozás sem kedvez az állóképességnek.

Emiatt kell nagyobb figyelmet fordítanod magadra: érdemes elsajátítanod bizonyos relaxációs technikákat, amikkel visszafoghatod a stressz hormonok termelését, figyelj oda a táplálkozásodra és a megfelelő testmozgásra is.

Emellett pedig alkalmanként potencianövelőt vagy potencianövelő készítményeket és spermanövelőket is bevethetsz. Azonban, ha idővel nem csillapodnak a tünetek, mindenképpen keress fel egy szakorvost – főleg akkor, ha korábban átestél a COVID-19-en.


[1] The world journal of MEN’s Health – wjmh.org; Dr. Ranjith Ramasamy: Histopathology and Ultrastructural Findings of Fatal COVID-19 Infections on Testis - https://wjmh.org/DOIx.php?id=10.5534/wjmh.200170

[2] Sky News; Tim Baker: COVID-19 can infect penis tissue and could lead to erectile dysfunction – study - https://news.sky.com/story/covid-19-can-infect-penis-tissue-and-could-lead-to-erectile-dysfunction-study-12304902?

Véleményed